Subscribe Us

header ads

Το Κέντρο Αποφάσεων: Η Πυξίδα σας για τη Σχεδιαστική Καινοτομία

https://emake.gr/wp-content/uploads/Το-Κέντρο-Αποφάσεων-Η-Πυξίδα-σας-για-τη-Σχεδιαστική-Καινοτομία.png

Εικόνα της μελέτης Autodesk CFD

Κάθε εβδομάδα συναντώ τους πελάτες μου για να καταλάβω πώς χρησιμοποιούν το CFD για να δω αν μπορώ να βοηθήσω να προσθέσω αξία στη διαδικασία προσομοίωσης. Παρατήρησα ότι δεν είναι ασυνήθιστο να ακούω ότι δεν χρησιμοποιούν το Κέντρο Αποφάσεων και επίσης δεν γνωρίζουν τι είναι και την αξία που μπορεί να προσφέρει.


Εικόνα απλοποιημένου CAD για ηλεκτρονική κονσόλα παιχνιδιών

[Figure 1] Διάταξη ηλεκτρονικών: είσοδοι (ανοιχτό μπλε), διάφραγμα ανεμιστήρα (ματζέντα), τσιπς (μπλε).


Το Autodesk CFD σχεδιάστηκε αρχικά το 1992 με μοναδικό σκοπό την παροχή αναλυτικών δυνατοτήτων στον καθημερινό μηχανικό για να βοηθήσει στην καθοδήγηση σχεδιαστικών αποφάσεων. Προκειμένου να παρέχουμε μια εικόνα για τα πολλαπλά δυνατά και αδύνατα σημεία του σχεδιασμού που σχετίζονται με το CFD, δημιουργήθηκε το Κέντρο Αποφάσεων. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Κέντρο Αποφάσεων για να προσδιορίσουμε τις τάσεις μεταξύ πολλών σχεδίων για να μας βοηθήσει να αποφασίσουμε ποιο σχέδιο αποδίδει την καλύτερη απόδοση υπό συνθήκες λειτουργίας. Η χρήση αυτής της συγκεκριμένης δυνατότητας του CFD θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος στη διαδικασία σχεδιασμού σας, εάν θέλετε να εντοπίσετε διαφορές μεταξύ διαφορετικών σχεδιαστικών εννοιών, ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε τα βέλτιστα προϊόντα.


Φανταστείτε ότι είστε νωρίς στη διαδικασία σχεδιασμού σας και εσείς και οι συμπαίκτες σας συλλαμβάνετε διαφορετικές ιδέες στέγασης για να μειώσετε τις αρνητικές επιπτώσεις της θερμοκρασίας στα ηλεκτρονικά. Πώς ξέρετε ποιο σχέδιο είναι το καλύτερο σχέδιο; Εδώ βρίσκεται η δύναμη του κέντρου αποφάσεων, προσθέτοντας αξία στην καινοτομία σχεδιασμού. Ας δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ισχύ σε σχέση με το Σχήμα 1. Αν και υπάρχει άπειρος αριθμός διαθέσιμων επιλογών σχεδίασης για αυτόν τον σχεδιασμό ηλεκτρονικής συσκευής, θα επικεντρωθούμε στις ακόλουθες τέσσερις βιώσιμες επιλογές σχεδίασης.


Σχέδιο 1: Χωρίς διάφραγμα ανεμιστήρα. αλλάξτε τη θέση εισόδου πιο κοντά στον ανεμιστήρα
Σχέδιο 2: Χωρίς διάφραγμα ανεμιστήρα. μετακινήστε τις θέσεις εισόδου μακριά από τον ανεμιστήρα
Σχέδιο 3: Προσθέστε διάφραγμα ανεμιστήρα
Σχέδιο 4: Προσθέστε διάφραγμα ανεμιστήρα. αλλαγή προφίλ ψύκτρας


Έχοντας αυτά τα σχέδια κατά νου, ας μιλήσουμε πρώτα για τη ροή εργασίας στο CFD για να τα προσομοιώσουμε.


Χρησιμοποιήστε την κλωνοποίηση για αντιγραφή σχεδίων


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μια βασική ανάλυση με το CFD. Θα θελήσουμε να αντιστοιχίσουμε όλα τα υλικά, τις εισόδους, τις παραμέτρους επίλυσης και τις αρχικές συνθήκες (αν είναι απαραίτητο).


Μόλις έχουμε αυτή τη ρύθμιση μοντέλου για εκτέλεση, μπορούμε να κλωνοποιήσουμε τις εισόδους από αυτό το μοντέλο σε διπλότυπες μελέτες. Η μεγάλη προστιθέμενη αξία εδώ είναι ότι δεν χρειάζεται να διπλασιαστούν οι προσπάθειες ορίζοντας ένα νέο μοντέλο. Όλες οι ιδιότητες που έχουν εκχωρηθεί στο αρχικό μοντέλο θα μεταφερθούν στο κλωνοποιημένο μοντέλο, εξοικονομώντας μας έναν τόνο χρόνου. Η μόνη προειδοποίηση εδώ είναι η αλλαγή της γεωμετρίας. Για τα μέρη που αλλάζουμε γεωμετρικά, ίσως χρειαστεί να επαναπροσδιορίσουμε τις εισόδους σε αυτά τα συγκεκριμένα στοιχεία.


Δείτε πώς να το κάνετε:
Δέντρο μελέτης σχεδίασης > Κάντε δεξί κλικ στο Όνομα σχεδίασης > Κλωνοποίηση


Εικόνα της μελέτης κλώνων δέντρων σχεδίασης Autodesk CFD

[Figure 2] Σχεδιασμός Δενδρικής διάταξης για μελέτες κλωνοποίησης.


Μόλις κλωνοποιηθεί το σχέδιο, ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε μοντέλα προς επίλυση. Εάν αξιοποιούμε την επίλυση cloud της Autodesk CFD, μπορούμε να επιλύσουμε όσα σχέδια επιθυμούμε, παράλληλα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ελευθερώσουμε τους πόρους του υπολογιστή μας και να συνεχίσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Εναλλακτικά, μπορούμε να λύσουμε τοπικά, το οποίο δεν θα εκτελούνται οι προσομοιώσεις παράλληλα, αλλά διαδοχικά.


Καταγράψτε τα κρίσιμα δεδομένα που θέλετε να συγκρίνετε


Τώρα που έχουμε λύσει ορισμένα σχέδια, ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε τα δεδομένα που θέλουμε να αναλύσουμε, ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε να προσδιορίζουμε ποιο σχέδιο είναι το βέλτιστο. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να δημιουργήσουμε γραφικά και αξίες που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους στόχους προσομοίωσης. Σε αυτήν την περίπτωση, θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών στα ηλεκτρονικά, διασφαλίζοντας ομοιόμορφη κατανομή ροής αέρα. Μπορεί να θέλουμε να δημιουργήσουμε μια γραφική παράσταση που θα εμφανίζει την ταχύτητα ροής αέρα και τη θερμοκρασία, καθώς και τις θερμοκρασίες στη GPU και την CPU.


Δημιουργήστε μια γραφική παράσταση και συνοψίστε τα αποτελέσματα:




Για κάθε γραφική παράσταση που θέλουμε να συγκρίνουμε, επιλέξτε «Σύνοψη εικόνας» από το εικονίδιο που βρίσκεται στο αριστερό άκρο της εικόνας. Αυτή η εικόνα θα μεταφερθεί αυτόματα στην πρόσθετη εκτέλεση Design Studies, ώστε να μπορούμε να συγκρίνουμε τις διαφορές στο Κέντρο Αποφάσεων.


Εικόνα συνοπτικής εικόνας Autodesk CFD

[Figure 3] Εντοπισμός της επιλογής "Σύνοψη εικόνας" για τη δημιουργία γραφικών για το Κέντρο αποφάσεων.


Για να λάβετε τη μέση θερμοκρασία ενός τόμου, επιλέξτε «Ανταλλακτικά» από την κορδέλα. Αφού επιλέξετε τον τόμο, επιλέξτε «Δημιουργία σύνοψης». Αυτό θα σας δώσει τις μέσες μαζικές τιμές του τόμου και θα τις τοποθετήσετε στο Κέντρο αποφάσεων.


Εικόνα του μαζικού μέσου όρου στο Autodesk CFD

[Figure 4] Εντοπισμός της σύνοψης μαζικού μέσου όρου εξαρτημάτων.


Συγκρίνετε τα Δεδομένα


Τώρα που έχουν καθοριστεί μερικά κριτήρια αποτελέσματος, ήρθε η ώρα να συγκρίνουμε τα σχέδια. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εάν είστε ακόμα νωρίς στον κύκλο σχεδιασμού, θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στις τάσεις, αντί να ξοδεύουμε χρόνο για να λάβουμε σκληρούς αριθμούς.


Εικόνα της μελέτης Autodesk CFD

[Figure 5] Εικόνα της διάταξης του Κέντρου Σχεδίασης.

Ας αναλύσουμε τη διάταξη του Κέντρου Αποφάσεων:
  • Design Study Bar
    • Συνοπτικές εικόνες: Τοποθεσία εικόνων συγκρίσιμων αποτελεσμάτων (δηλαδή, γραφικά αποτελέσματα)

    • Συνοπτικές τιμές: Συγκρίσιμα αριθμητικά δεδομένα

    • Περίληψη Οικόπεδα: Συγκρίσιμα οικόπεδα XY


  • Προβολή λιμένα
    • Τοποθεσία συγκρίσεων μοντέλων


  • Αποτελέσματα Οικόπεδα
    • Αποθηκευμένα διαγράμματα αποτελεσμάτων για κάθε μελέτη σχεδιασμού για σύγκριση


Με κύλιση στην ενότητα "Προβολή", μπορούμε να αλλάξουμε τον αριθμό των θυρών προβολής για σύγκριση. Για να συγκρίνετε τα δεδομένα, επιλέξτε την επιθυμητή γραφική παράσταση για προβολή από τη γραμμή μελέτης σχεδίασης και σύρετε/αποθέστε τα διάφορα γραφήματα αποτελεσμάτων στη θύρα προβολής.


Εικόνα του κέντρου σχεδιασμού στο Autodesk CFD

[Figure 6] Θέσεις προβολής Κέντρου αποφάσεων.


Μπορούμε να δούμε από την παραπάνω γραφική παράσταση, ότι τα διαφράγματα είχαν θετικό αντίκτυπο στη ροή του αέρα. Και τα δύο σχέδια που περιέχουν τα διαφράγματα δείχνουν ότι είναι σε θέση να κατευθύνουν τον αέρα πάνω από τη GPU και την CPU, διατηρώντας τα έτσι δροσερά. Επομένως, μπορούμε γρήγορα να αποκλείσουμε το Σχέδιο 1 και 2 και να εστιάσουμε την προσοχή μας στα Σχέδια 3 και 4, που βρίσκονται στο κάτω μέρος της Εικόνας 6.


Εικόνα των αποτελεσμάτων Autodesk CFD

[Figure 7] Συνοπτικές τιμές στο Κέντρο Αποφάσεων.


Σαρώνοντας τις συνοπτικές τιμές, μπορούμε να δούμε ότι το Σχέδιο 3 αποδίδει τη χαμηλότερη θερμοκρασία των σχεδίων. Η μόνη διαφορά μεταξύ του Σχεδίου 3 και του 4 είναι ένας διαφορετικός τύπος ψύκτρας. Το σχέδιο 3 έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες σανίδων και συνδέσμων από αυτό του Σχεδίου 4, επομένως μπορέσαμε να επιλέξουμε με επιτυχία το σχέδιο με την καλύτερη απόδοση από τα σχέδια που δοκιμάσαμε. Μπορούμε επίσης να λάβουμε υπόψη πρόσθετες μεταβλητές, όπως το κόστος, για να αποφασίσουμε εάν η ώθηση στην απόδοση αξίζει το αντίτιμο του κόστους.


Εάν δεν χρησιμοποιείτε αυτό το εργαλείο, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε ως μέρος της διαδικασίας μηχανικής σας. Η καλύτερη πτυχή του Autodesk CFD είναι η ευκολία χρήσης του και ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει στην κατεύθυνση σχεδιασμού χωρίς την ανάγκη φυσικής δοκιμής πολλών πρωτοτύπων. Το κέντρο αποφάσεων είναι η ραχοκοκαλιά του σχεδιασμού όταν χρησιμοποιείτε μια λύση CFD και μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε καλύτερα προϊόντα έναντι του ανταγωνισμού, ενώ κατανοείτε τις επιπτώσεις στην απόδοση και το κόστος.


https://emake.gr/%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%ad%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%86%ce%ac%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-%ce%b7-%cf%80%cf%85%ce%be%ce%af%ce%b4%ce%b1-%cf%83%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια