Subscribe Us

header ads

Η Clearview AI διέταξε να διαγράψει δεδομένα αναγνώρισης προσώπου που ανήκουν σε κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου



Η αμφιλεγόμενη εταιρεία αναγνώρισης προσώπου Clearview AI έλαβε εντολή να διαγράψει όλα τα δεδομένα που ανήκουν σε κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου από την υπηρεσία παρακολούθησης της ιδιωτικής ζωής της χώρας, το Γραφείο Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO). Το ICO επέβαλε επίσης στην Clearview πρόστιμο 7,5 εκατομμυρίων λιρών (9,4 εκατομμυρίων δολαρίων) επειδή δεν τήρησε τους νόμους περί προστασίας δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου.


Είναι η τέταρτη φορά που η Clearview έλαβε εντολή να διαγράψει εθνικά δεδομένα με αυτόν τον τρόπο, μετά από παρόμοιες εντολές και πρόστιμα που εκδόθηκαν στην Αυστραλία, τη Γαλλία και την Ιταλία.



Η Clearview ισχυρίζεται ότι η βάση δεδομένων της για την αναγνώριση προσώπου περιέχει περίπου 20 δισεκατομμύρια εικόνες που έχουν αφαιρεθεί από δημόσιες πηγές όπως το Facebook και το Instagram. Προηγουμένως πούλησε το λογισμικό της σε μια σειρά από ιδιώτες χρήστες και επιχειρήσεις, αλλά πρόσφατα συμφώνησε να περιοριστεί στις ΗΠΑ σε πωλήσεις σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες και αστυνομικά τμήματα μετά από μήνυση της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU).


Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υπηρεσίες του Clearview AI έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από πελάτες επιβολής του νόμου, όπως η Μητροπολιτική Αστυνομία, το Υπουργείο Άμυνας και η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος. Η ICO λέει ότι η εταιρεία «δεν προσφέρει πλέον τις υπηρεσίες της σε οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου», αλλά σημειώνει ότι τα δεδομένα που έχει αφαιρέσει από κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν από πελάτες σε άλλες χώρες.


Σε μια δήλωση Τύπου, ο Επίτροπος Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζον Έντουαρντς είπε ότι η Clearview πιθανότατα είχε συγκεντρώσει πολλές πληροφορίες για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου. «Η εταιρεία όχι μόνο επιτρέπει την αναγνώριση αυτών των ανθρώπων, αλλά παρακολουθεί αποτελεσματικά τη συμπεριφορά τους και την προσφέρει ως εμπορική υπηρεσία. Αυτό είναι απαράδεκτο», είπε ο Έντουαρντς. «Γι’ αυτό έχουμε ενεργήσει για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλοντας πρόστιμο στην εταιρεία και εκδίδοντας ειδοποίηση επιβολής».


Το ICO είπε ότι η Clearview παραβίασε πολλές αρχές του νόμου περί προστασίας δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας χρήσης των δεδομένων με τρόπο «δίκαιο και διαφανή» (δεδομένου ότι οι εικόνες των κατοίκων ξύστηκαν χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή τους), «αδυναμία να έχει νόμιμο λόγο για τη συλλογή πληροφοριών ανθρώπων» και «αποτυχία εφαρμογής μιας διαδικασίας για να σταματήσει η διατήρηση των δεδομένων επ' αόριστον».


Ωστόσο, παρόλο που η ICO επέβαλε πρόστιμο κατά της Clearview και διέταξε την εταιρεία να διαγράψει τα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί εάν η Clearview δεν έχει καμία επιχείρηση ή πελάτες στη χώρα για να επιβάλει κυρώσεις. Σε απάντηση σε παρόμοια εντολή διαγραφής και πρόστιμο που εκδόθηκε στην Ιταλία βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ νωρίτερα αυτό το έτος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Clearview, Hoan Ton-That, απάντησε ότι η εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ απλώς δεν υπόκειται στη νομοθεσία της ΕΕ. Απευθυνθήκαμε τόσο στο ICO όσο και στο Clearview για περαιτέρω σαφήνεια σε αυτά τα σημεία.




https://emake.gr/%ce%b7-clearview-ai-%ce%b4%ce%b9%ce%ad%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b5-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%88%ce%b5%ce%b9-%ce%b4%ce%b5%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b1/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια