Subscribe Us

header ads

Η Ikea ανακαινίζει το έξυπνο σπίτι της με νέο κόμβο και εφαρμογή Matter-ready

https://emake.gr/wp-content/uploads/Η-Ikea-ανακαινίζει-το-έξυπνο-σπίτι-της-με-νέο-κόμβο.jpg

Η νέα εφαρμογή Home Smart που ελέγχει έναν κόμβο Dirigera σε ένα έξυπνο σπίτι της Ikea. | Εικόνα: Ikea

Το Dirigera κάνει το Home Smart πιο εύκολο στη χρήση και πιο στιβαρό

Η Ikea έχει έναν νέο κόμβο και μια εφαρμογή που θα μπορούσε να δώσει τέλος στα προβλήματα χρηστικότητας του έξυπνου σπιτιού. Το νέο Matter-ready Hub Dirigera της Ikea είναι πλέον επίσημο μετά από ένα μήνα διαρροών και πρόκειται να φτάσει μαζί με μια εντελώς νέα εφαρμογή Ikea Home Smart. Δυστυχώς, τόσο ο κόμβος όσο και η νέα εφαρμογή δεν έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν μέχρι τον Οκτώβριο.


Είναι περίπου την ίδια στιγμή που υποτίθεται ότι θα κυκλοφορήσει το Matter, το νέο πρότυπο έξυπνου σπιτιού που υπόσχεται να κάνει τις συνδεδεμένες συσκευές πιο διαλειτουργικές, ευέλικτες και ιδιωτικές, δεν πειράζει εάν τα αγοράσατε από εταιρείες όπως η Apple, η Google, η Amazon, η Samsung ή οποιαδήποτε από τη μακρά λίστα εταιρειών που έχουν ήδη εγγραφεί.


Πριν από τη σημερινή ανακοίνωση, ο Björn Block της Ikea, διευθυντής επιχειρηματικής περιοχής, και η Rebecca Töreman, ηγέτης επιχειρήσεων, μου έδειξαν το νέο κέντρο και την εφαρμογή που συνεργάζονται σε μια επίδειξη σε πραγματικό χρόνο. Είδα πολλές συσκευές που προστέθηκαν —ή «ενσωματώθηκαν» στο Ikea-speak — χωρίς πρόβλημα. Σίγουρα φαινόταν διαισθητικό και αξιόπιστο, οι οποίες είναι δύο λέξεις που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν εύκολα να συσχετίσουν με την τρέχουσα πύλη Trådfri και την εφαρμογή Home Smart της εταιρείας.


 Φωτογραφία: Becca Farsace / The Verge
Ο Björn Block είναι υπεύθυνος για την επιχείρηση έξυπνου σπιτιού της Ikea.

«Με το Dirigera και τη νέα εφαρμογή, η εστίασή μας ήταν στην ενίσχυση και απλοποίηση της διαδικασίας επιβίβασης κατά τη σύνδεση νέων έξυπνων προϊόντων στο έξυπνο σπίτι», λέει ο Töreman. «Η στιβαρότητα της εμπειρίας είναι πολύ πιο αξιόπιστη και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο είμαστε πραγματικά περήφανοι», λέει ο Block. "Είναι πραγματικά κάτι που λειτουργεί με συνέπεια ξανά και ξανά."


Πριν βουτήξουμε στο τι μπορεί να κάνει ο νέος κόμβος, ας ξεκινήσουμε με το όνομά του: Dirigera. Σημαίνει «διεξαγωγή» στα σουηδικά. Η Ikea το αποκαλεί επίσης «κόμβο» για να το διαφοροποιήσει από την άλλη λευκή «πύλη» σε σχήμα ξωτήρα που αντικαθιστά.



Ιστορικό


Όπως λέει η Ikea, η παλιά πύλη Trådfri που αντικαθίσταται έκανε το ντεμπούτο της για πρώτη φορά το 2014, όταν οι φιλοδοξίες της Ikea για έξυπνο σπίτι ήταν απλώς ένα χόμπι και εξακολουθούσαν να έχουν τις ρίζες τους στο τμήμα φωτισμού. «Όταν κάναμε το [Trådfri gateway]ξέραμε μόνο για φωτισμό», λέει ο Töreman. «Τα έξυπνα σπίτια ήταν καινούργια για εμάς και πολλούς από τους πελάτες μας επίσης». Ως εκ τούτου, η Ikea πήρε την απόφαση να κάνει «συσκευές διεύθυνσης» όπως ροοστάτες και διακόπτες τα κύρια μέσα ελέγχου των έξυπνων λαμπτήρων της Ikea. Για να προσθέσετε αυτούς τους λαμπτήρες στην πύλη Trådfri, έπρεπε πρώτα να προσθέσετε το σύστημα διεύθυνσης τους, κάτι που ήταν... περίεργο.


 Φωτογραφία: Becca Farsace / The Verge
Η Rebecca Töreman είναι υπεύθυνη για το προϊόν Ikea Home Smart.

Το Home Smart έγινε ένας πλήρης στρατηγικός επιχειρηματικός τομέας στα μέσα του 2019 υπό την ηγεσία του Block, τοποθετώντας το δίπλα σε παραδοσιακούς επιχειρηματικούς τομείς όπως το Living Room, το Bedroom και τα Textiles όσον αφορά τη σημασία για την εταιρεία. Μέσα σε μια νύχτα, το χόμπι του Block αγκαλιάστηκε από όλη την Ikea με έναν προϋπολογισμό που να ταιριάζει με τις φιλοδοξίες του.


Ήταν η επιχειρηματική περιοχή Home Smart που ανέπτυξε το νέο κόμβο Dirigera, με πληροφορίες που έχει αποκτήσει η ομάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι κατασκευάστηκε από την αρχή για να υποστηρίζει ολόκληρο το οικοσύστημα Ikea Home Smart όπως υπάρχει σήμερα — που καλύπτει φωτισμό, περσίδες, ήχο και καθαρισμό αέρα — καθώς και ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει. Μου δόθηκε μια προεπισκόπηση αυτής της εργασίας στα τέλη του 2019. Ορισμένες από αυτές έχουν ήδη μπει σε εκδόσεις υλικολογισμικού για την πύλη Trådfri και ενημερώσεις στην εφαρμογή Home Smart, που βοήθησαν στη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας χρήστη. Αλλά το σώμα μπορεί να κάνει τόσα πολλά μόνο εάν τα οστά είναι κακά.


Η ομάδα του Block's Home Smart ενίσχυσε την τεχνογνωσία της στο λογισμικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να ταιριάζει με την ικανότητα της Ikea να κατασκευάζει έπιπλα για «τους πολλούς ανθρώπους». (Η εταιρεία λατρεύει πολύ να επαναλαμβάνει αυτή τη φράση παρά την αμφισβητήσιμη σύνταξη της, καθώς πηγάζει από το μότο της εταιρείας: «να δημιουργήσουμε μια καλύτερη καθημερινότητα για τους πολλούς ανθρώπους».)


«Έχουμε επιταχυνθεί τρομερά τα τελευταία δύο χρόνια. Έχουμε επενδύσει πολλά στην ψηφιακή ικανότητα», λέει ο Block, «προσλαμβάνοντας σε κάθε τομέα, από το σχεδιασμό UX και την ανάπτυξη λογισμικού έως τη διαχείριση δεδομένων και το απόρρητο δεδομένων. Οι συνάδελφοι που είναι ειδικοί στην ψηφιακή τεχνολογία έχουν πολλά να διδάξουν στους ειδικούς μας για τη ζωή στο σπίτι και το αντίστροφο».



Με το Home Smart House της Ikea να έχει τώρα σε λειτουργία, ο Block πιστεύει ότι όλα είναι στη θέση τους για να αγκαλιάσει πλήρως το Ikea 2.0. «Οι προϋποθέσεις για μαζική υιοθεσία είναι εδώ», λέει ο Block. «Έτσι, η αποστολή στην οποία αναλαμβάνουμε να ενεργοποιήσουμε το έξυπνο σπίτι για πολλούς ανθρώπους, μια πιο έξυπνη διαβίωση για πολλούς ανθρώπους, τον εκδημοκρατισμό του έξυπνου σπιτιού — βλέπουμε ότι η ευκαιρία είναι τώρα. Είναι ένα τεράστιο εγχείρημα, φυσικά, αλλά και η μεγαλύτερη ευκαιρία προκειμένου η Ikea να διατηρήσει την ηγετική θέση στη ζωή στο σπίτι." Ο Block πιστεύει ότι η εμπιστοσύνη που έχει κερδίσει η Ikea από τους πελάτες που αγοράζουν τα έπιπλα του σπιτιού της θα επεκταθεί και στις πωλήσεις των προϊόντων έξυπνου σπιτιού της.


Η Ikea θα συνεχίσει να κάνει σαλόνια και κουζίνες και όλα όσα περιμένουμε από την εταιρεία. Τα προϊόντα της θα γίνουν πολύ πιο έξυπνα εάν ο Block και η Töreman έχουν τον τρόπο τους. Αυτό σημαίνει περισσότερες ενσωματώσεις όπως ηχεία ενσωματωμένα σε λάμπες, ράφια και έργα τέχνης τοίχου. ασύρματοι φορτιστές ενσωματωμένοι σε επιτραπέζιους λαμπτήρες και επιτραπέζιους υπολογιστές. καθαριστές αέρα που ψήνονται σε τραπεζάκια. και ό,τι άλλο μπορούν να ονειρευτούν οι παθιασμένοι σπασίκλες της Ikea.


«Μπορεί να μην το αποκαλώ καν πιο έξυπνο σπίτι ή ένα έξυπνο σπίτι, γιατί είναι πραγματικά απλώς σπίτι», λέει ο Töreman. «Είναι η εξέλιξη του σπιτιού».


Ο κόμβος Dirigera έτοιμος για ύλη


Ο νέος κόμβος Dirigera έχει ύψος 2,7 εκατοστά με διάμετρο 11,2 εκατοστά, καθιστώντας το περίπου το μισό ύψος και λίγο πιο φαρδύ από την παλιά πύλη Trådfri που είχε ύψος 4,5 εκατοστά και πλάτος 11 εκατοστά. Ο νέος διανομέας είναι εξοπλισμένος με θύρα Ethernet και υποδοχή USB-C για τροφοδοσία.


Η Ikea αποκαλεί τον κόμβο Matter-ready, καθώς δεν έχει ακόμη επίσημα πιστοποιηθεί. Η πρώτη παρτίδα επίσημων συσκευών με πιστοποίηση Matter αναμένεται πριν από το τέλος του έτους, αλλά δεν είναι σαφές εάν περιλαμβάνει το Dirigera hub ή εάν η πιστοποίησή του θα προχωρήσει το 2023. Όταν πιστοποιηθεί, ο κόμβος Dirigera και η νέα εφαρμογή Home Smart θα υποστηρίζει όλα τα υπάρχοντα προϊόντα Home Smart που πωλούνται από την Ikea καθώς και προϊόντα με πιστοποίηση Matter από άλλες εταιρείες. Αυτές οι συσκευές μπορούν στη συνέχεια να ελεγχθούν μεμονωμένα ή να αναμειχθούν και να συνδυαστούν σε σκηνές εντός της εφαρμογής.


 Εικόνα: Ikea
Ο νέος κόμβος Dirigera είναι πιο κοντός και πιο έξυπνος από την παλιά πύλη Trådfri.

Μέσα στον κόμβο Dirigera υπάρχουν ραδιόφωνα για Wi-Fi, Zigbee και Thread, επιτρέποντάς του να λειτουργεί ως δρομολογητής περιγράμματος Thread μόλις ενεργοποιηθούν τα πάντα. Το Thread είναι ένα πρωτεύον πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται από το Matter και ένας δρομολογητής συνόρων είναι μια γέφυρα μεταξύ ενός δικτύου Thread και ενός δικτύου Wi-Fi, το άλλο πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται από το Matter. Σε μια ημερομηνία κάποια στιγμή μετά την κυκλοφορία του Οκτωβρίου, το Dirigera hub θα ενημερωθεί με μια επιλογή σύνδεσης στον δρομολογητή διαδικτύου του σπιτιού σας μέσω Wi-Fi 2,4 GHz / 5 GHz, εκτός από ένα καλώδιο Ethernet, το οποίο θα είναι η μόνη επιλογή την πρώτη ημέρα .


«Η ύλη μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια πιο απρόσκοπτη εμπειρία για τους πελάτες μας και θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα σε έξυπνα σπίτια και μεταξύ έξυπνων προϊόντων», λέει ο Töreman. «Για εμάς, αυτό σημαίνει μείωση των ορίων για όσους θέλουν να δημιουργήσουν ένα έξυπνο σπίτι ή να επεκτείνουν το υπάρχον τους, καθώς γνωρίζουμε ότι ορισμένοι πελάτες έχουν ερωτήσεις σχετικά με το τι λειτουργεί με τι».


Ωστόσο, η Ikea αφήνει κάποια ασάφεια σχετικά με το ποια από τα πολλά έξυπνα προϊόντα της θα υποστηρίξουν το Matter να προχωρήσει εγγενώς, αρνούμενη να παράσχει μια λίστα όταν του ζητηθεί. Αυτή τη στιγμή, δεσμεύεται απλώς να διασφαλίσει ότι «το μεγαλύτερο μέρος [Ikea’s] Η γκάμα προϊόντων είναι συμβατή με το Matter στο μέλλον." Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτό σημαίνει μέσω του διανομέα Dirigera, εγγενώς μέσω ενημερώσεων λογισμικού στον υπάρχοντα εξοπλισμό ή μέσω αντικαταστάσεων προϊόντων — ή ίσως όλων των παραπάνω. Ο Töreman είπε ότι η Ikea εργάζεται για να διασφαλίσει ότι τα έξυπνα προϊόντα της «μπορούν να χρησιμοποιηθούν με απρόσκοπτο τρόπο» στην πλατφόρμα ενός ανταγωνιστή. Αλλά αυτό θα μπορούσε επίσης να σημαίνει μέσω των υπαρχουσών ενσωματώσεων Home Smart με το Amazon Alexa, το Google Assistant και το Apple HomeKit.


Να θυμάστε ότι το Matter δεν καλύπτει ακόμη όλες τις έξυπνες οικιακές συσκευές. Η τρέχουσα λίστα είναι βύσματα, λαμπτήρες, διακόπτες, κλειδαριές θυρών, θερμοστάτες, περσίδες, αισθητήρες, ελεγκτές γκαραζόπορτας, σημεία ασύρματης πρόσβασης και γέφυρες και τηλεοράσεις. Αυτό σημαίνει ότι η χαμηλής τιμής σειρά ηχείων Symfonisk της Ikea με δυνατότητα Sonos δεν είναι ακόμη μέρος αυτής της συζήτησης. Η Sonos προσχώρησε πρόσφατα στη Συμμαχία Προτύπων Συνδεσιμότητας (CSA) που επιβλέπει το Matter, κάτι που είναι τουλάχιστον ένα θετικό πρώιμο σημάδι.


 Εικόνα: Ikea
Ο διανομέας συνδέθηκε σε ρεύμα και Ethernet μαζί με την ανανεωμένη εφαρμογή Home Smart και το κουμπί συντόμευσης.

Η Ikea σχεδιάζει επίσης να λανσάρει την απομακρυσμένη πρόσβαση μακριά από το σπίτι το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αυτήν τη στιγμή, ο μόνος τρόπος για να αποκτήσετε πρόσβαση στις συσκευές σας Ikea έξω από το σπίτι είναι ενσωματώνοντας την πύλη Ikea Trådfri με την Apple, την Google ή το smart της Amazon οικιακά δίκτυα. Η Ikea λέει ότι θα αναπτύξει το δικό της δίκτυο cloud για να χειρίζεται την απομακρυσμένη πρόσβαση αντί να βασίζεται σε καθιερωμένα δίκτυα.


Οι κάτοχοι της πύλης Trådfri δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη νέα εφαρμογή που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο και η πύλη δεν θα ενημερωθεί για να υποστηρίζει το Matter. Ωστόσο, η τρέχουσα πύλη και η εφαρμογή Home Smart θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται και να λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας και ενημερώσεις κώδικα για «τουλάχιστον τρία χρόνια», σύμφωνα με τον Töreman.


Επίσης, δεν θα υπάρχουν προσφορές αναβάθμισης. Οι ιδιοκτήτες του Trådfri θα πρέπει να πληρώσουν το πλήρες τίμημα για το Dirigera hub όταν κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο, αλλά όλες οι συσκευές σας Ikea Home Smart θα πρέπει να μετεγκατασταθούν μια χαρά. Η τελική τιμή για τον κόμβο Dirigera εξακολουθεί να είναι TBD, αλλά θα κοστίσει περισσότερο από την πύλη Trådfri, η οποία προς το παρόν πωλείται για 29 $ / 29 €. «Είναι λίγο πιο ακριβό, καθώς έχει επίσης περισσότερες δυνατότητες και περισσότερη λειτουργικότητα», λέει ο Töreman.


Συνεχίστε με την εκπομπή


Παρέχεται η Ikea Το χείλος με μερικές ηχογραφημένες επιδείξεις που δείχνουν την αλληλεπίδραση του διανομέα Dirigera και της νέας εφαρμογής. Ηχογραφήθηκαν ζωντανά από την Töreman στο σπίτι της. Εξετάζουμε λογισμικό προέκδοσης, οπότε τα πράγματα ενδέχεται να αλλάξουν ελαφρώς μέχρι την αποστολή του κέντρου και της εφαρμογής τον Οκτώβριο.




Εγκατάσταση ενός διανομέα Dirigera ζωντανά.


Η ρύθμιση ενός νέου διανομέα παρακάμπτει τον κωδικό QR που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν, επιλέγοντας αντ 'αυτού ένα νέο κουμπί ενέργειας στο διανομέα που πρέπει να πατηθεί κατά την ανακάλυψη. Μόλις βρεθείτε, θα σας ζητηθεί να ονομάσετε το σπίτι σας και να ρυθμίσετε τα δωμάτια — ναι, η νέα εφαρμογή οργανώνει συσκευές γύρω από δωμάτια και όχι ομάδες έξυπνων συσκευών που είναι συνδεδεμένες σε συσκευές διεύθυνσης, όπως ροοστάτες και διακόπτες. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε πολλά χειριστήρια και έξυπνες συσκευές σε αυτά τα δωμάτια και να διαχειριστείτε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με σκηνές.




Προσθήκη δωματίου στη νέα εφαρμογή Home Smart.


Στα δωμάτια μπορούν να δοθούν προσαρμοσμένα εικονίδια και χρώματα, όπως φαίνεται στο παραπάνω βίντεο. Εκτός από τα δωμάτια, η Ikea θα συνεχίσει να προσφέρει μια ενότητα διαχειριζόμενων συσκευών για την ταξινόμηση του σπιτιού κατά συσκευές όπως φώτα και περσίδες, για παράδειγμα.




Προσθήκη προϊόντων Ikea στα δωμάτια.


Η νέα εφαρμογή βελτιώνει τα σεμινάρια στα οποία μπορείτε να κάνετε κλικ (ή να αγνοήσετε), εμφανίζοντας κάθε βήμα που πρέπει να κάνει ο χρήστης για να προσθέσει νέες συσκευές. Δείχνουν ακόμη και τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να γίνουν ενέργειες για την αφαίρεση τυχόν εικασιών από τη διαδικασία επαναφοράς συσκευών, για παράδειγμα. Τα κινούμενα σχέδια προϊόντων διαθέτουν πλέον πλούσιες εικονογραφήσεις που απεικονίζουν πράγματα όπως το ύψος και τη φωτεινότητα του λαμπτήρα, προκειμένου να βοηθήσουν τους χρήστες να τελειοποιήσουν τις σκηνές για να δημιουργήσουν την επιθυμητή ατμόσφαιρα.


Παρά την έμφαση που δίνει στη νέα εφαρμογή, η Ikea δεν εγκαταλείπει την προσέγγιση τεσσάρων διεπαφών στο οικοσύστημά της στο Home Smart: την εφαρμογή, έξυπνα κουμπιά συντομεύσεων για την ενεργοποίηση αυτοματισμών, τηλεχειριστήρια και φωνητικό έλεγχο. «Όταν κοιτάμε το έξυπνο σπίτι, βλέπουμε ότι η ένταξη είναι πραγματικά θεμελιώδης», λέει ο Block. «Δεν πρέπει να είναι μόνο για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την τεχνολογία, θα πρέπει να είναι για τους γονείς, τους παππούδες, τα παιδιά, αλλά και για τους επισκέπτες». Ο φωνητικός έλεγχος εξακολουθεί να απαιτεί ενσωμάτωση με το Amazon Alexa, το Google Assistant και το Apple HomeKit, καθώς δεν είναι ενσωματωμένο στον νέο κόμβο Dirigera.



Η Ikea φαίνεται να βρίσκεται στο σωστό δρόμο με την Dirigera και την ανανεωμένη εφαρμογή Ikea Home Smart. Επιτυγχάνουν μια καλή ισορροπία όσον αφορά την εξυπηρέτηση των κατόχων έξυπνων συσκευών για πρώτη φορά χωρίς να επιβραδύνουν πολύ τη διαδικασία για τους ειδικούς που διαθέτουν ήδη δεκάδες συσκευές Ikea. Αλλά δεν θα ξέρουμε με βεβαιότητα μέχρι να πάρουμε στα χέρια μας μια συσκευή αξιολόγησης και μια νέα εφαρμογή για να δούμε πώς λειτουργούν με υπάρχουσες συσκευές Home Smart Ikea — και αργότερα με αυτές τις άπιαστες συσκευές συμβατές με Matter.


Αλλά για όποιον έχει απογοητευτεί ποτέ από την πύλη Trådfri της Ikea, τώρα τουλάχιστον έχετε λίγη ελπίδα να προσκολληθείτε και ένα πρόχειρο χρονοδιάγραμμα για να σχεδιάσετε την αγωνία σας.


https://emake.gr/%ce%b7-ikea-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%ad%ce%be%cf%85%cf%80%ce%bd%ce%bf-%cf%83%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b9-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%bd/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια